Αποχαιρετάμε το 2021 με μια ραδιοφωνική Πρωτοχρονιάτικη περιπέτεια γεμάτη μουσική και τραγούδια. Την παρουσιάζουν οι μαθητές της Δ2 τάξης και συμμετέχουν μουσικά μαθητές της Ε1 και της ΣΤ1 τάξης. Διαρκεί 17΄.
Ποιος έκλεψε το σκουφί του Αη Βασίλη; Θα μπορέσουν να το βρουν τα παιδιά και να το δώσουν πίσω;
Κάρτες που δημιούργησαν μαθητές του Δ2 στο μάθημα των Εικαστικών
SLEIGH RIDE (Bόλτα με το Έλκηθρο)
του Leroy Anderson
Ο Αμερικανός συνθέτης για να περιγράψει τη βόλτα με το έλκηθρο χρησιμοποιεί τα temple block (καλπασμός των αλόγων) και ένα slap stick (ήχος που κάνει το μαστίγιο για να ξεκινήσει το άλογο). Στο τέλος του έργου μία τρομπέτα μιμείται το χλιμίντρισμα του αλόγου.
Ένας συνθέτης που αποτέλεσε σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης. Τα τραγούδια του ήταν απαγορευμένα από τους δικτάτορες. Όχι μόνο τα πολιτικά τραγούδια, αλλά και τα ερωτικά! Η χούντα τον φυλάκισε, αλλά μετά από παγκόσμια κατακραυγή, τον άφησε να φύγει για το Παρίσι. Ακούστε τον ίδιο να μιλάει γι' αυτό.
Δείτε χαρακτηριστικό απόσπασμα από ταινία με πρωταγωνιστή το Θανάση Βέγγο που δείχνει πώς τα τραγούδια του Μίκη ήταν απαγορευμένα:
Μετά την πτώση της χούντας ο Μίκης Θεοδωράκης έδωσε δύο μεγάλες συναυλίες με τα τραγούδια του μέσα σε συγκλονιστική ατμόσφαιρα.
Τραγούδια της Φωτιάς, ντοκυμαντέρ του Νίκου Κούνδουρου
Μάνος Λοΐζος
"Ο Μέρμηγκας", ανήκει στη συλλογή "Τα τραγούδια του δρόμου" (1974) που συνέθεσε ο Μάνος Λοΐζος. Η συλλογή κυκλοφόρησε μετά την πτώση της δικτατορίας. Ο Λοΐζος κυνηγήθηκε ως αριστερός κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και πολλά τραγούδια του λογοκρίθηκαν ή δεν μπόρεσαν να ηχογραφηθούν. Ο Μέρμηγκας συμβολίζει το φασίστα αρχηγό, που τον ακολουθούν τυφλά τα υποχείριά του. Τον άνθρωπο εκείνο, που παρά την ανεπάρκειά του, μπορεί να χειραγωγεί άλλους ανθρώπους. Οι άνθρωποι των υπακούν, πολεμούν γι' αυτόν και πείθουν τον εαυτό τους, ότι δεν χρειάζονται τίποτα πέρα από την προσήλωσή τους στο δικτάτορα και ότι οι ανάγκες τους εκπληρώνονται χάρη σε εκείνον. Ωστόσο, κάποια στιγμή "ξυπνούν", αντιδρούν, εναντιώνονται. Ακόμα και αυτοί που κάποτε ήταν ακόλουθοι του δικτάτορα, τώρα γίνονται αντίπαλοί του.
Ας θυμηθούμε κι ένα τραγούδι που μάθαμε που μιλάει αλληγορικά για τους δικτάτορες: Τα παπαγαλάκια, τραγούδι από την ταινία "Η χορωδία του Χαρίτωνα" που έχει αντιδικτατορικό περιεχόμενο.
Στις 31 Οκτωβρίου στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική γιορτάζεται το Halloween. Ο εορτασμός προέρχεται από τους Κέλτες, οι οποίοι τη μέρα αυτή άναβαν φωτιές και ντύνονταν με κοστούμια για να απομακρύνουν τα φαντάσματα. Συνέπεσε με την παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων της Καθολικής εκκλησίας (1 Νοεμβρίου). Χαρακτηριστικά έθιμα είναι οι μεταμφιέσεις (όπως στις δικές μας απόκριες), το έθιμο trick or treat (φάρσα ή κέρασμα), το σκάλισμα της κίτρινης κολοκύθας, οι γιορτινές συναντήσεις.
Η Google δημιούργησε για τη γιορτή αυτή το παρακάτω βίντεο:
Κι ένα παιχνίδι που μπορείτε να παίξετε στον υπολογιστή σας:
Το τραγούδι "Πήραμε τ' Αργυρόκαστρο" από τη συλλογή τραγουδιών με τίτλο "Αλβανία". Συνθέτης ο Γιώργος Κατσαρός και στιχουργός ο Πυθαγόρας.
"Το ακορντεόν" του Μάνου Λοΐζου.
Ε΄ τάξη
"Άκου Ντούτσε μου τα νέα":ρεμπέτικο τραγούδι του Παναγιώτη Τούντα. Ηχογραφήθηκε το 1940.
ΣΤ΄ τάξη
Με αφορμή το κεφάλαιο του βιβλίου της μουσικής για το τραγούδι "Ο Ναπολιτάνος", μιλήσαμε με τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης για το μήνυμα του τραγουδιού που είναι η ειρήνη μεταξύ των λαών και προσπαθήσαμε να βρούμε ένα διαφορετικό τέλος στην ιστορία των δυο νεαρών ηρώων του τραγουδιού.
Ταινία
Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου είναι ευκαιρία να δείτε με όλη την οικογένεια την ταινία "Το ξυπόλητο τάγμα" με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Αφηγείται την αληθινή ιστορία ορφανών παιδιών από το Παπάφειο την περίοδο της Κατοχής. Οι Γερμανοί κατέλαβαν το κτήριο του ορφανοτροφείου κι έτσι τα παιδιά βρέθηκαν στο δρόμο. Μηχανεύτηκαν λοιπόν τρόπους να επιζήσουν όλα μαζί σαν ομάδα και να βοηθήσουν στην αντίσταση κατά των κατακτητών.
Το πρώτο ελληνικό animation για την 28η Οκτωβρίου:
Ιστορικό ντοκουμέντο:
Απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς. Ιστορικό βίντεο από την κάμερα του Φιλοποίμενος Φίνου.
Οι μαθητές της Γ2 τάξης θα παρουσιάσουν μια ιστορία που έφτιαξαν οι ίδιοι στο μάθημα της Μουσικής. Θα προτείνουν ιδέες για το πώς να συνεχιστεί η ιστορία και θα ζητήσουν ιδέες και προτάσεις από τους ακροατές της εκπομπής!
Ο στρατηγός της Επανάστασης, Μακρυγιάννης (1797-1864) έπαιζε ταμπουρά.
Σύμφωνα με τ' απομνημονεύματά του, κατά την πολιορκία της Ακρόπολης από τον Κιουταχή αυτοσχεδίασε και έπαιξε στον ταμπουρά το μοιρολόι "Ο ήλιος εβασίλεψε". Δείτε το βίντεο:
α) η δομή του αυτιού (εξωτερικό-μεσαίο-εσωτερικό τμήμα) και
β) η μηχανική ενέργεια (ηχητικό κύμα) μετατρέπεται σε ηλεκτρική μέσα στον κοχλία και με ηλεκτρικά σήματα φτάνει στον εγκέφαλο ο οποίος αναγνωρίζει τον ήχο.
1β. Ένα πιο αναλυτικό βίντεο για το ίδιο θέμα.
1γ. Στο παρακάτω σύντομο βίντεο βλέπουμε όλη τη διαδρομή του ήχου από την πηγή του ως τον εγκέφαλο του ανθρώπου:
1δ. Ένα παιχνίδι που δείχνει πώς μεταδίδονται τα ηχητικά κύματα:
Στο βιβλίο της Ε΄ τάξης υπάρχει αναφορά στην ηχώ και προτείνεται ένα κείμενο του Ροντάρι που μιλά για την Ηχώ και τα λάθη της.
- ένα σύντομο βίντεο που εξηγεί το φαινόμενο:
- ένα πιο αναλυτικό βίντεο:
Στο παρακάτω βιντεάκι δίνω οδηγίες για το πώς να βάλετε υπότιτλους στα βίντεο του Youtube. Σε πολλά βίντεο μπορούμε να επιλέξουμε μόνο την αυτόματη μετάφραση, οπότε πρέπει να περιμένουμε κάποια λάθη.
με την οποία μπορείτε να ηχογραφήσετε τη φωνή σας. Εναλλακτικά μπορείτε να ηχογραφήσετε τη φωνή σας με το κινητό σας.
4. Ο Ήχος και οι ιδιότητές του
Ας δούμε ένα πολύ ωραίο βιβλίο με πληροφορίες για τον ήχο, τα χαρακτηριστικά του και την ψηφιακή επεξεργασία του ήχου από τον συνάδελφο Σταύρο Κατηρτζόγλου:
Το βιβλίο παρουσιάζει αναλυτικά πολλά επιστημονικά θέματα, στα οποία δεν χρειάζεται να επιμείνουμε αν δεν μας ενδιαφέρουν ειδικά. Ας δούμε όσα παρουσιάσαμε στο μάθημα:
- Στο 1ο κεφάλαιο του βιβλίου υπάρχουν πληροφορίες, εικόνες και παραδείγματα για τις ιδιότητες του ήχου, τις οποίες μπορούμε να δούμε και ν' ακούσουμε.
- Στο 3ο κεφάλαιο του βιβλίου υπάρχουν πληροφορίες για τη δωρεάν εφαρμογή Audacity με την οποία μπορούμε να εισάγουμε και να επεξεργαστούμε ήχους.
Βλέπω το ηχητικό κύμα μιας ηχογράφησης. Είτε ηχογραφώ κάποιον ήχο είτε επιλέγω από τους έτοιμους ήχους της εφαρμογής.
Για να ηχογραφήσουμε τη φωνή μας και να την επεξεργαστούμε ψηφιακά όπως μας ζητά το 2ο κεφάλαιο του βιβλίου μουσικής της ΣΤ΄ Δημοτικού έχουμε τις εξής επιλογές:
1. Να ηχογραφήσουμε τη φωνή μας
α) με κάποιο πρόγραμμα σε υπολογιστή στον οποίο έχουμε συνδέσει μικρόφωνο (όπως την εφαρμογή Online Voice Recorder, το Audacity) ή
β) με το κινητό μας.
2. Να δούμε το ηχητικό κύμα της φωνής μας
α) στην εφαρμογή του Φωτόδεντρου ή
β) στο Audacity.
3. Εάν η εφαρμογή μας ζητάει κάποιο τύπο αρχείου ήχου διαφορετικό από αυτό που έχουμε, μπορούμε να μετατρέψουμε το ηχητικό μας αρχείο σε άλλη μορφή με κάποια οnline εφαρμογή.
Sunday, February 28, 2021
Kαλό Μήνα!
Ένα βιβλίο για τα Χελιδονίσματα, τα κάλαντα της Άνοιξης: